Když je venku zima, mlha a nevlídně, přijde vhod vydatná polévka :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
4 kuličky |
4 kuličky |
5 kuliček |
5 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
Jíška | |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Propláchnutou čočku dáme vařit spolu s kořenovou zeleninou vcelku, cibulí, pórkem, dvěma stroužky česneku a kouskem nějaké pálivé papriky, případně chilli papričky. Přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře, osolíme a vaříme dokud není čočka téměř měkká.
-
Pak přidáme nakrájenou klobásu, nastrouhanou kořenovou zeleninu, kysané zelí, nějaké drobení do polévky, prolisované dva stroužky česneku a jíšku. Jíšku uděláme z hladké mouky na troše oleje nebo sádla a jak je hotová, přidáme do ní mletou papriku, promíchneme a hned vypneme. To udělá polévce lepší chuť. ;) Není jí třeba moc, jen tak dvě lžíce na velký hrnec polévky. Vše spolu dobře provaříme a na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě dosolíme.
-
Polévka je vynikající a opravdu vydatná, v zimě dobře zahřeje a nasytí a plně nahradí kompletní oběd. ;)
Makronutrienty
53%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 484 kJ | 1 520 kJ |
Kalorická hodnota | 116 kcal | 363 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,6 g
2,71 g |
39,4 g
8,51 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,26 SVJ | 3,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,46 g
11,1 g |
17,1 g
35 g |
Bílkoviny | 5,49 g | 17,2 g |
Sůl | 1,13 g | 3,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů