Vosí hnízda či včelí úly - LC

Michal

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Vosí hnízda či včelí úly - LC

Vosí hnízda – u nás se říká úly, je cukroví, u kterého jsem si myslel, že v low carb variantě vyrobit nepůjde. Vždyť se tam dávají piškoty! Pak jsem ale začal pátrat po původu tohoto receptu a zjistil jsem, že v minulosti se tam vlastně žádné piškoty nedávaly a základ tvořily mleté ořechy. A tak jsem se pustil do výroby tohoto u všech oblíbeného cukroví! Recept je sice časově trošku náročnější, protože si ještě musíte upéct spodní kolečko, kterým úl zalepíte, ale rozhodně stojí za to!

Postup přípravy

  1. Ingredience na „piškot“ tzn. spodek hnízda:

    Jako spodek jsem použil těsto na www.jsemlowcarb.cz/vanilkove-rohlicky/ rohlíčky, ale rozválel jsem ho mezi dvěma pečícími papíry, vykrájel kolečka a pekl na 160 stupňů, ale jen cca 10 minut – do zezlátnutí. Před slepováním jsem kolečka nechal úplně vychladnout.

  2. Mandle a pekany nameleme na jemnou moučku. To samé uděláme s erythritolem, pokud již nemáme moučkový. Namleté ořechy dáme společně s erythritolem a kakaem do mísy a promícháme metličkou. Nakonec přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky. Rukama začneme těsto spojovat – nejdříve se drobí a vypadá to, že toto nikdy nemůže fungovat, ale díky teplu z rukou se máslo začne rozpouštět a vznikne kompaktní těsto. Pořádně ho propracujeme a dáme odpočinout do lednice na minimálně 5 hodin, nejlépe přes noc. Pokud spěcháme, uložíme těsto do mrazáku, ale dáváme pozor, aby nezmrzlo.

  3. Mezitím si uděláme spodek úlů dle receptu na vanilkové rohlíčky. Nejlepší je udělat rohlíčky a ze zbytků těsta udělat spodky úlů.

  4. Dále si připravíme krém. Do misky dáme změklé máslo, žloutek, špetku vanilky, a pokud chceme, tak erythritol. Začneme mixovat a až se krém spojí, přilejeme podle chuti kvalitní rum a znovu promixujeme. Krém jde udělat i ručně stěrkou, ale mixérem je to rychlejší.

  5. Teď už jdeme na přípravu vosích hnízd – formičku vysypeme kokosovou moukou. Před tím, než jsem formičku vysypal na první vosí hnízdo, jsem ji ještě vymazal pořádně kokosovým olejem, aby kokosová mouka pěkně držela, pak už to šlo bez vymazávání a jen jsem vysypával moukou. Dbejte na to, aby byla formička opravdu dobře vysypaná, hnízdo pak jde dobře vyklopit. Následně do formičky dáme těsto tak, aby končilo těsně pod hranou formičky. Tvořítkem, které je součástí formičky na úly, uděláme opatrně důlek. Formičku celou dobu pevně držíme, aby se nám hnízdo neroztrhlo. Pokud se nám to nepovede, těsto zmačkáme a použijeme znovu. Když máme hnízdo hotové, naplníme ho krémem a přiklopíme upečeným „piškotem“.

  6. Skladujeme v krabičce v lednici.

  7. Piškot po úly: Nejdříve smícháme suché suroviny, a poté přidáme vejce. Vařečkou promícháme, následně přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky. Rukama či ručním mixérem vytvoříme kompaktní těsto. Měla by vám jít udělat jednoduše koule, která maličko lepí. Těsto dáme do lednice na minimálně 2-3 hodiny, aby pořádně ztuhlo.

  8. Poté ho vyndáme z lednice a rozdělíme na 4 díly. Z jednoho dílu tvoříme rohlíčky a to tak, že vytvoříme v dlani malou kuličku, tu rozválíme na váleček a na plechu ho zahneme do tvaru rohlíčku. Ostatní díly vrátíme do lednice, aby nám těsto nezteplalo. Pokud je těsto příliš suché, přidejte žloutek. Naopak, pokud je příliš mokré, přisypejte ještě trochu kokosové mouky.

  9. Pečeme na 160 stupňů cca 12 minut. Rohlíčky hlídejte, záleží na jejich velikosti – podle toho přizpůsobte délku pečení.

    Určitě použijte pravou vanilku z lusku či extrakt a bio citronovou kůru. Rohlíčky budou krásně voňavé. Náhražky jako je sušená citronová kůra či vanilkové aroma nepoužívejte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte