Převzato a upraveno z: jsemlowcarb.cz
- 6h
- 50 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hnízda | |
---|---|
130 g |
130 g |
130 g |
130 g |
změklé 50 g |
50 g |
60 g |
60 g |
kakaový prášek, holandské kakao 20 g |
20 g |
Krém | |
změklé 80 g |
80 g |
1 kus |
1 kus |
dle chuti 1 g |
1 g |
dle chuti 1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
Piškot | |
200 g |
200 g |
40 g |
40 g |
změklé 100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
30 g |
30 g |
1 špetka |
1 špetka |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Postup přípravy
-
Piškot:
Piškot je svým složením a částečně i přípravou receptem na vanilkové rohlíčky. ;-)
Nejdříve smícháme suché suroviny, a poté přidáme vejce. Vařečkou promícháme.
Následně přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky.
Rukama či ručním mixérem vytvoříme kompaktní těsto. Měla by vám jít udělat jednoduše koule, která maličko lepí.
Těsto dáme do lednice na minimálně 2-3 hodiny, aby pořádně ztuhlo.
Následně těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry, vykrájíme kolečka, a pečeme na 160 stupňů cca 10-12 minut – do zezlátnutí.
Před slepováním necháme kolečka zcela vychladnout.
-
Hnízda:
Namleté ořechy dáme společně s umletým (nebo moučkovým) erythritolem a kakaem do mísy - promícháme metličkou.
Přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky.
Rukama začneme těsto spojovat – nejdříve se drobí a vypadá to, že toto nikdy nemůže fungovat, ale díky teplu z rukou se máslo začne rozpouštět a vznikne kompaktní těsto.
Těsto pořádně propracujeme a dáme odpočinout do lednice na minimálně 5 hodin, nejlépe přes noc. Pokud spěcháme, uložíme těsto do mrazáku, ale dáváme pozor, aby nezmrzlo.
-
Krém:
Do misky dáme změklé máslo, žloutek, špetku vanilky, a pokud chceme, tak erythritol.
Začneme mixovat a až se krém spojí, přilejeme podle chuti kvalitní rum a znovu promixujeme. Krém jde udělat i ručně stěrkou, ale mixérem je to rychlejší.
-
Chvíle pravdy:
Pokud jsme vše udělali správně, mělo by se následující spojování obejít bez nervů, řevu, popř. rozbití formiček se slovy "tak tohle už nikdy!".
Formičku na vosí hnízda vysypeme kokosovou moukou.
Před prvním vložením těsta do formičky je vhodné formičku vymazat kokosovým olejem, aby kokosová mouka pěkně držela. Pak už by to mělo jít bez vymazávání - jen s kokosovou moukou. Dbejte na to, aby byla formička opravdu dobře vysypaná, hnízdo pak jde dobře vyklopit.
Následně do formičky dáme těsto tak, aby končilo těsně pod hranou formičky.
Tvořítkem, které je součástí formičky na úly, uděláme opatrně důlek. Formičku celou dobu pevně držíme, aby se nám hnízdo neroztrhlo.
Pokud se nám to nepovede, těsto zmačkáme a použijeme znovu.
Když máme hnízdo hotové, naplníme ho krémem a přiklopíme upečeným „piškotem“.
-
Skladujeme v krabičce v lednici.
Makronutrienty
19%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 103 kJ | 360 kJ |
Kalorická hodnota | 503 kcal | 86 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,5 g
2,31 g |
2,31 g
0,395 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,35 SVJ | 0,231 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
47,5 g
15,2 g |
8,12 g
2,61 g |
Bílkoviny | 12 g | 2,06 g |
Sůl | 0,245 g | 0,042 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů