Máte doma lilek a nevíte, co s ním? Vařila jsem takovou celkem rychlovku. Obvykle lilek není zrovna mým favoritem, ale toto bylo opravdu super. Hodí se pro různé styly stravování např. nízkosacharidové, racionální, apod. Použila jsem jen základní suroviny. Dobrou chuť :)
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
může být krkovice, ramínko, libový bůček - dobu pečení pak přizpůsobte druhu masa 300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
bylinky čerstvé nebo sušené dle chuti 5 g |
5 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Na sádle zprudka opečeme maso. Dáme na pekáč. Na výpeku osmahneme slaninu, přidáme cibuli - osmahneme dorůžova, přidáme rajčata na měsíčky, nakrájený lilek na kolečka nebo půlkolečka. Osolíme, opepříme. Můžeme zalít 50ml smetany a trochou vývaru nebo vodou. Poté dáme do pekáče k masu a pečeme v troubě cca 30 min na 170C - podle typu masa, prostě do měkka, případně ještě lehce podlijeme. Můžete přidat i čerstvé nebo sušené bylinky - tymián, medvědí česnek,....
Makronutrienty
13%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 617 kJ | 2 007 kJ |
Kalorická hodnota | 147 kcal | 480 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,9 g
1,29 g |
9,44 g
4,19 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,29 SVJ | 0,944 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,9 g
4,62 g |
38,6 g
15 g |
Bílkoviny | 8,14 g | 26,5 g |
Sůl | 0,234 g | 0,762 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů