Klasický oběd v lowcarb verzi. Zdravější, přitom stejně chutný.
Děkujeme Ladě Michové za recept :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
700 g |
700 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
500 ml |
500 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
pokud nemáte, použijte drcený kmín 10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Květáková "rýže" | |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
- maso nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme pepřem a grilovacím kořením. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
- Na pánvi na sádle maso krátce orestujeme, aby se zatáhlo.
- V kastrole si na sádle osmahneme cibuli. Zalijeme vývarem, ve kterém rozmícháme hořčici. Přidáme Mahá koření, plátky masa a žampiony.
- Dusíme do měkka. Podle potřeby během dušení ještě podlijeme vodou. Nakonec zahustíme lněnou moukou, je-li třeba.
-
- květák jsem nastrouhala a osolila. Na větší hluboké pánvi jsem si rozehřála máslo a květák orestovala. Pak jsem přilila trochu vody a vařila do té doby, než se voda úplně vydusila.
Makronutrienty
16%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 455 kJ | 2 667 kJ |
Kalorická hodnota | 109 kcal | 637 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,85 g
0,952 g |
16,7 g
5,58 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,285 SVJ | 1,67 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,41 g
3,02 g |
49,3 g
17,7 g |
Bílkoviny | 6,43 g | 37,7 g |
Sůl | 1,81 g | 10,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů