Veganská svíčková omáčka se smetanou, Robi steakem a domácím houskovým knedlíkem
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Veganská svíčková, na které si smlsnou i masožravci! Jde o výborný zdravý veganský recept od foodblogerky "Veganské neřesti" na poctivou zeleninovou omáčku, knedlík i robi "steak".
- 2h
- 4 porce
- náročné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
6 kusů |
6 kusů |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 250 g |
250 g |
5 kusů |
5 kusů |
8 kusů |
8 kusů |
8 zrnek |
8 zrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Knedlík | |
500 g |
500 g |
250 ml |
250 ml |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Robi | |
400 g |
400 g |
6 lžic |
6 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a lehce na oleji orestujeme. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo a přidáme k cibuli a dál restujeme. Přidáme hořčici, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Přikryje pokličkou (nejlépe vaříme v tlakovém hrnci) a dusíme zeleninu do měkka. Poté vyjmeme z hrnce bobkový list, nové koření, pepř a směs rozmixujeme týčovým mixerém dohladka. Omáčku dle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem a cirónovou šťávou. Zjemníme rostlinnou smetanou. Na závěr omáčku propasírujeme přes sítko
-
Housku nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 160°C na 15 minut. Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem, přidáme vlažnou vodu a zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme přes síto do mísy, smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme kvásek, housku, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme na teple kynout asi hodinu. Poté si rozdělíme těsto na dvě poloviny a vypracujeme knedlíky. Takovýto knedlík necháme ještě 20–30 minut kynout a poté jej vložíme do vroucí vody a vaříme 25–30 minut (knedlík můžeme také připravovat v páře, je pak nadýchanější).
-
Smícháme olej se solí a pepřem a robi oválky necháme v této směsi marinovat nejlépe přes noc. Poté ogrilujeme.
Hotový pokrm ozdobíme citrónem a brusinkovou zavařeninou.
Makronutrienty
62%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 681 kJ | 5 754 kJ |
Kalorická hodnota | 163 kcal | 1 375 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,4 g
3,27 g |
172 g
27,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,04 SVJ | 17,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,51 g
1,09 g |
63,4 g
9,23 g |
Bílkoviny | 5,15 g | 43,5 g |
Sůl | 1,05 g | 8,85 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů