Neskutečně se low carb vdolky povedly, nečekal jsem takovou dobrotu...dezert či večeře v nízkosacharidovém provedení.
Báječný recept od Jozefa Kabáta, děkujeme :)
- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
80 g |
80 g |
150 g |
150 g |
20 g |
20 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 10 g |
10 g |
1 špetka |
1 špetka |
na smažení 150 g |
150 g |
Navrch | |
nízkosacharidová 8 lžiček |
8 lžiček |
8 lžiček |
8 lžiček |
Postup přípravy
-
5 malých vajec jsem vyšlehal do krémovité konzistence, šlehal jsem cca 3 minuty, pak jsem přidal 80 g zakysané smetany a spojil už na malé otáčky.
-
Vedle v míse předtím jsem smíchal 150 g mandlové mouky, 20 g psyllia, 50 g erythritolu, 10 g PDP s vinným kamenem a špetku soli. Při malých otáčkách jsem pomalu přisypával suchou směs do vaječné, spojil a nechal 15 minut odpočinout, Těsto je řídké.
-
Rozpustil jsem si v malém kastrůlku ghí, trochu rozpálil a vkládal placičky. Placičky jsem vytvořil mokrýma rukama, přehazováním z ruky do ruky a nakonec přes děrovanou naběračku ponořil do tuku. Smažil na středním stupni do zlatova, některé jsou trochu víc, musí se u toho stát, včas otočit. Ale když budou tmavší, vůbec to nevadí, jsou velmi chutné, jsou nadýchané, opravdu vdolečky.
-
Namazal jsem je koupenou LC marmeládou (mé pokusy o marmeládu v létě se úplně nepodařily, ale příští rok se znovu posnažím). Protože by padaly dotazy kde jsem koupil, zveřejním i firmu, snad to není nic proti ničemu https://www.kvash.cz/ nakonec trochu zakysanky navrch. Jinak bochánek musí plavat při smažení. Určitě by se daly vdolky použít jako koblihy a naplnit. Jsou dobré i samotné.
Makronutrienty
18%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 712 kJ | 1 158 kJ |
Kalorická hodnota | 409 kcal | 277 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,2 g
4,03 g |
6,91 g
2,72 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,02 SVJ | 0,691 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
38,8 g
16 g |
26,3 g
10,8 g |
Bílkoviny | 8,68 g | 5,87 g |
Sůl | 0,65 g | 0,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů