Zelená kari pasta, užitá v tomto receptu, je kombinací zeleného chilli, thajského česneku a bylinek jako thajské bazalky, limetkových listů, thajského koriandru. Je to jídlo plné chutí, a není až tolik pikantní, aby vám z toho hořelo v puse, protože zelené kari je přeci jen méně pálivé než třeba kari červené. Jen si vegetariáni dejte pozor při výběru kari pasty, aby neobsahovala třeba drcené krevety či rybí omáčku.
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kari | |
---|---|
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
350 ml |
350 ml |
250 ml |
250 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
7 kusů |
7 kusů |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
V hluboké pánvi zahřejte olej a orestujte na něm kari pastu, až se rozvine její aroma.
-
Postupně přidávejte smetanu a nechte chvíli vařit za stálého míchání. Přidejte kokosové mléko. Ochuťte sójovou omáčkou a cukrem. Přiveďte k varu.
-
Přidejte mrkve, lilek, fazole, bazalkové listy a chilli papričku. Nechte vařit přibližně 15-20 minut, než je zelenina hotová. Odeberte z plotny.
-
Servírujte s thajskou jasmínovou rýží.
Makronutrienty
36%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 681 kJ | 1 911 kJ |
Kalorická hodnota | 163 kcal | 457 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,33 g
3,54 g |
26,2 g
9,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,933 SVJ | 2,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,7 g
9,45 g |
38,4 g
26,5 g |
Bílkoviny | 3,01 g | 8,43 g |
Sůl | 1,11 g | 3,11 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů