Svatomartinské makové či oříškové rohlíčky či šnečci z jednodruhových surovin - bez lepku a mléka
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Z těsta, které je pěkně tvárné můžete vytvořit závin a z něho malé roládky či šnečky a získat tak báječné čajové pečivo.
Pokud nechcete jednodruhové mouky kombinovat ( cirokovou a bramborovy skrob) lze nahradit směsí Doves farm samokypřící... POZOR PAK UŽ KYPŘIDLO DO TĚSTA NEPŘIDÁVAT!
- 2h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
oloupaných a najemno nastrouhaných škrobnatějších brambor (typ BC, C) 250 g |
250 g |
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
Alsan nebo jiný bezmléčný tuk se stejným % zastoupením tuků 100 g |
100 g |
lze pro vegan variantu nahradit (spařením 7 g lněné mouky 30 g horké vody, vyšlehám v gel, nechám vychladnout) 1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
5 g |
5 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 0,5 kusu |
0,5 kusu |
puding s příchutí vanilky bezlepkový, prášek 1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň oříšková/maková | |
mleté nebo mletý mák 170 g |
170 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 250 ml |
250 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
10 kusů |
10 kusů |
Ještě | |
2 kusy |
2 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Ze strouhaných brambor, mouky, xantanu, škrobu, pudinku, cukrů, citrónové kůry a prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme cca 2 hodiny (nejlépe přes noc) odpočinout zabalené v igelit. sáčku v ledničce.
-
Oříšky pomleté smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs, přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta, případně směs dohustíme drcenými piškotovými drobečky (Po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou - pro plnění rohlíčků). Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně.
-
Troubu vyhřejeme na 180°C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na tloušťku cca 0,5 cm (podsypáváme směsí čirok. mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme v rohlíček.
-
Pokud budeme péct šnečky vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na polovinu a od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky - vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený peč. papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova cca 25 minut, rohlíčky cca 35-40 minut.
-
Plech s pečivem vyndáme po upečení vychladnout na mřížku, pocukrujeme. Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny.
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů