Madras curry powder, u nás známý také jako kari Madras, je klasická indická směs aromatických koření, která je základem mnoha regionálních pokrmů v Indii. V tomto receptu si ukážeme, jak si ho připravit doma. Jaká je výhoda? Můžete si nastavit pálivost dle vaší vlastní chuti.
- 30m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Suroviny na jemné kari: | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
5 kusů |
5 kusů |
1 kus |
1 kus |
4 lžičky |
4 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Přidejte na pálivosti: | |
podle chuti 2 g |
2 g |
Postup přípravy
-
Připravte si všechny ingredience. Začněte tím, že skořici rozdrtíte na menší kusy např. paličkou. Pokud chcete pikantnější verzi, začněte chilli papričkami. Pokud si nejste jisti množstvím, můžete papričky nejprve opéct samotné a pak teprve postupně přidávat k mleté směsi.
Na mírném ohni a na suché pánvi opečte celé sušené chilli papričky, dokud se nerozvoní. Následně přidejte ostatní koření (kromě těch mletých a česneku) a opečte je přibližně 2 až 3 minuty. Důležité je udržet nízkou teplotu a také stále míchat, aby se koření rovnoměrně opeklo a nepřipálilo. Opečené koření pak přemístěte do mlýnku na koření nebo hmoždíře, kde nechte koření vychladnout. Stejně jako já můžete ale použít také mixér na smoothie. Mezitím si odměřte mletá koření a přidejte k tomu kusovému a opečenému. Společně umelte nebo umixujte. Přesypte do uzavíratelné nádoby a uchovejte na chladném a tmavém místě.
Makronutrienty
73%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 501 kJ | 97,7 kJ |
Kalorická hodnota | 359 kcal | 23,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
59 g
2,38 g |
3,84 g
0,155 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,9 SVJ | 0,384 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,23 g
0,334 g |
0,601 g
0,022 g |
Bílkoviny | 13 g | 0,849 g |
Sůl | 0,246 g | 0,016 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů