Klasická francouzská čokoládová pěna neboli mousse au chocolat je velmi efektním, i když surovinami a postupem jednoduchým, dezertem. Můžete čekat intenzivně čokoládový a poměrně sytivý, přesto ale sametově hebký a nadýchaný krém. Co vám budu povídat víc, je to prostě splněný sen čokoholika. A neexistuje skoro žádné jídlo, ke kterému by nešla připravit jeho nízkosacharidová varianta. Pouze použijete vysokoprocentní čokoládu a další cukr z receptu vynecháte. Ostatní přísady zůstanou beze změny.
- 1h:15m
- 3 porce
- jednoduché
Postup přípravy
-
V hrnečku v mikrovlnné troubě (surovinami nemusíte míchat) a nebo za stálého míchání v kastrůlku při mírném výkonu plotýnky rozehřejte čokoládu s máslem. Směs potřebujete tekutou, ale ne příliš horkou, aby se následně přidávaná vejce nesrazila. Čokoládu s máslem nevařte, jen ohřejte do rozpuštění. Nechcete, aby čokoláda zhořkla a zhrudkovatěla.
-
Vyklepejte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.
-
Do tekuté vlažné čokolády s máslem zašlehejte žloutky. Poté po částech vmíchejte bílkový sníh. Jemně, aby pěna zůstala nadýchaná, zároveň ale důkladně, aby v ní nezůstaly kousky nerozmíchaného sněhu.
-
Hotovou čokoládovou pěnu rozdělte do 3 malých skleniček, hrnečků či mističek. A uložte ji na alespoň jednu hodinu do ledničky, aby před podáváním zpevnila.
Makronutrienty
29%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 448 kJ | 1 381 kJ |
Kalorická hodnota | 346 kcal | 330 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,9 g
7,77 g |
14,2 g
7,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,49 SVJ | 1,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,4 g
14,8 g |
26,1 g
14,1 g |
Bílkoviny | 9,79 g | 9,33 g |
Sůl | 0,556 g | 0,53 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů