SMAŽENÉ KRŮTÍ ŘÍZEČKY MARINOVANÉ V ZAKYSANÉ SMETANĚ A BRAMBOROVÝ SALÁT S OKURKOU
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Kdo by to byl řekl, že taková obyčejná věc, jako je zakysaná smetana, dokáže s masem naprosté divy...
Tyhle řízečky jsem nedělala poprvé, to jen kluci se tváří, že to ještě v životě nejedli. Tomu staršímu budiž omluvou jeho věk a s tím spojená skleróza. Ten mladší má podle mě mozek zdegenerovaný počítačovými hrami. V obou případech je to náročné.
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 hrnky |
2 hrnky |
500 g |
500 g |
Salát | |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 000 g |
1 000 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso naklepat a osolit. V misce důkladně promíchat všechny suroviny a do vzniklé směsi vložit maso, pěkně promíchat, aby se marináda dostala všude a nechat přes noc v lednici.
-
Druhý den maso obalovat ve strouhance a ihned smažit na sádle, neobalovat předem, aby strouhanka nenasákla vlhkost a při smažení neodpadávala.
Salát: den předen uvařené brambory ve slupce, salátová okurka, jarní cibulka (na kolečka), plnotučná hořčice, majonéza, zakysaná smetana, sůl, mletý černý pepř.
-
Okurku i se slupkou nastrouháme na tenké plátky (pokud by byla slupka příliš tuhá, třeba jako u polních okurek, raději oloupat), osolíme, promícháme a necháme v misce vyplakat. Poté vodu slijeme.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem nebo projedeme kolečkem na bramborový salát, přidáme cibulku, majonézu, zakysanou smetanu a hořčici, vsypeme nastrouhanou okurku, promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Makronutrienty
38%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 062 kJ | 6 482 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 1 549 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,6 g
0,608 g |
95,5 g
3,71 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,56 SVJ | 9,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,7 g
6,26 g |
108 g
38,2 g |
Bílkoviny | 8,24 g | 50,3 g |
Sůl | 0,893 g | 5,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů