Toto je jednoduché zeleninové jídlo jehož autorem je Lucie Grusová. Dá se snadno obměňovat, může se připravit jako rychlý oběd nebo večeře.
•Příprava: 5 minut
•Vaření: 15 minut
•Množství: 2 porce
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
500 g |
500 g |
150 g |
150 g |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 g |
1 g |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Ve velké pánvi si rozehřejte tuk a na něm na střední teplotu za častého promíchání osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.
Jakmile je cibule i slanina opečená hezky dohněda, přisypte k nim očištěnou syrovou zeleninu (celer a mrkev), rozdrcenou ve stolním mixéru na zrníčka ve velikosti rýže.
Obsah pánve osolte a opepřete, za častého promíchání nechte orestovat. Pak teplotu plotýnky stáhněte na nižší výkon a pánev zakryjte pokličkou. Zeleninu není nutné podlévat, pustí dostatek vláhy, aby se nepřipékala a přitom zůstala hezky kyprá.
Občas směs zkontrolujte a promíchejte. Duste, dokud zelenina nezměkne. To trvá přibližně 10-15 minut.
Jakmile jsou zrníčka celeru a mrkve příjemně měkké na skus, odstraňte z pánve pokličku, zvyšte výkon plotýnky, zeleninovou směs shrňte ke straně a na odkryté dno vyklepněte vejce. Osolte je a opepřete.
Nechte je odspodu zatáhnout a pak je jen několika prohrábnutími promíchejte.
Jakmile veškerá vaječná směs ztuhne, rozdělte ji na jednotlivé hrudky a ty promíchejte se zeleninou, kterou jste si v pánvi předtím shrnuli ke straně.
Směs na talíři při podávání ozdobte na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulkou.
Slaninu můžete v receptu nahradit kousky masa od večeře. Pouze ho přidejte až na závěr a krátce prohřejte.
Makronutrienty
34%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 475 kJ | 2 885 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 690 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,38 g
2,01 g |
38,7 g
12,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,638 SVJ | 3,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,07 g
3,83 g |
49 g
23,2 g |
Bílkoviny | 4,52 g | 27,4 g |
Sůl | 0,503 g | 3,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů