Tak dnes příspěvek o slaných cestovních krekrech a sušenkách a dneska rovnou bez lepku, mléka i vajec.
- 2h
- 40 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
125 g |
125 g |
125 g |
125 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
130 ml |
130 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience smícháme v hladké kompaktní těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme cca 1-2 hodiny v lednici odpočinout. Mělo by být mírně ztuhlé, aby se s ním dobře pracovalo -záleží na jemnosti použité mouky - pokud se těsto drobí přidejte po lžíci teplou vodu, pokud je hodně řídké, přidejte mouku.
-
Mezi dvěma díly potravinářské folie vyválíme z těsta placku o výšce cca 0,3 - 0,5 cm. Rádélkem vykrajujeme tyčinky, které můžete mírně zkroutit. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
-
Pečivo vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 minut, pak teplotu snížíme na 120° a sušíme cca 10 minut. Krekry by měly být křupavé...
Necháme na mřížce vychladnout, konzumujeme samotné či k polévkám a dipům.
Makronutrienty
50%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 650 kJ | 190 kJ |
Kalorická hodnota | 394 kcal | 45,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37 g
0,966 g |
4,26 g
0,111 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,7 SVJ | 0,426 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,7 g
1,57 g |
2,73 g
0,181 g |
Bílkoviny | 13,5 g | 1,56 g |
Sůl | 1,35 g | 0,155 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů