- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
400 g |
400 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
4 lžíce |
4 lžíce |
1,5 lžic |
1,5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Čočku namočíme, nejlépe přes noc. Jestliže se nám všechna voda vpila do čočky, podlijeme a uvaříme. Dbáme na to, aby po celou dobu vaření byl v hrnci dostatek vody, aby se čočka nepřipálila nebo nevysušila.
-
Do uvařené čočky přidáme mouku, kterou jsme důkladně rozmíchali ve malém množství studené vody, sůl, cukr a ocet. Dobře promícháme a necháme povařit ještě asi 10 minut. Výsledná konzistence by měla být taková, aby se čočka na talíři neroztékala.
-
Tip
Množství použité vody se liší, podle druhu čočky.
Servírujeme s volským okem, kyselou okurkou, případně teplou šunkou.
Makronutrienty
76%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 350 kJ | 1 384 kJ |
Kalorická hodnota | 323 kcal | 331 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
63,7 g
13,5 g |
65,3 g
13,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,37 SVJ | 6,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1 g
0,216 g |
1,03 g
0,222 g |
Bílkoviny | 19,1 g | 19,6 g |
Sůl | 1,57 g | 1,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů