Často se u nás doma setkávají různé návštěvy a konají různé oslavy. A spousta z návštěvníků lpí na české chlebíčkové tradici. Neříkám, že chlebíčky nemám ráda, ale dělat pořád něco "na jedno brdo" se mi protiví. Proto vám přináším první recept (snad z mnoha, už se některé další chystají), na výborné domácí pečivo. A nemusíte myslet jen na chlebíčky. Taková obložená bagetka je vhodná i do práce či na výlet. Tahle je sice bílá, ale vydrží dobrá i dva dny..a to o kupované vece já tedy říci nemohu. Pečení zdar a dobrou chuť :-)
- 1h
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
50 g |
50 g |
15 g |
15 g |
7 g |
7 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
225 ml |
225 ml |
Postup přípravy
-
Bramboru oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte. Mezitím si dejte do mísy mouku, sůl i droždí. Uvařenou bramboru rozmačkejte, vodu použijte jako součást oněch 225ml, nevylévejte ji. K mouce přidejte olej i vodu (výborné je použít třeba i syrovátku z domácí lučiny, která se k bagetce náramně hodí :-) ) a těsto propracujte na pomoučeném vále. Vytvarujte kouli a dejte jí kynout do lehce olejem vymazané mísy, přikryté potravinářskou fólií (nebo zabalenou v igelitce, to je totéž. Těsto tolik nevyschne.) Doba kynutí se bude lišit podle okolní teploty, ale vychází to cca na 1 a čtvrt hodiny.
-
Poté vytvarujte 2 bagetky..buď prostým uválením válečku z těsta nebo si polovinu těsta rozválejte válečkem a velice těsně zamotávejte do ruličky. Spoj dejte v tom případě dospodu. Bagetky poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Zapněte troubu na 230°C a nechte bagetky ještě v teple dokynout (cca 30-50 minut). Do trouby si při zapnutí vložte jeden plech na mřížku a druhý dospod trouby a nechte je také nahřát. Nakynuté bagetky shrňtena rozpálený plech v troubě. Na spodní rozpálený plech chrstněte rychle hrnek horké vody a troubu ihned zavřete.
-
Pečte 10 minut při 230°C s horkovzduchem. Poté spodní plech vyjměte a dopékejte ještě cca 20 minut na 180°C také s horkovzduchem. Upečené bagetky nechte vychladnout na mřížce a doplňte je oblíbenou oblohou.
Makronutrienty
67%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 393 kJ | 5 836 kJ |
Kalorická hodnota | 333 kcal | 1 395 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
45,1 g
0,131 g |
189 g
0,55 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,51 SVJ | 18,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,7 g
0,715 g |
61,5 g
2,99 g |
Bílkoviny | 7,22 g | 30,2 g |
Sůl | 1,82 g | 7,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů