Známý salát z libanonské kuchyně, jehož základ je tvořen rajčaty a kuskusem. Použít jej lze jako přílohu, předkrm i jako lehký hlavní chod.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
400 g |
400 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
50 ml |
50 ml |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli a kudrnku nasekáme nadobno a vše smícháme (ve směsi by mělo být dost vody z rajských). Do směsi přidáme sušený kuskus, citr. šťávu, dostatek olivového oleje, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná. Před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme
Makronutrienty
53%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 448 kJ | 1 670 kJ |
Kalorická hodnota | 107 kcal | 399 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,3 g
2,15 g |
38,5 g
8,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,03 SVJ | 3,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,93 g
1,03 g |
25,8 g
3,82 g |
Bílkoviny | 2,14 g | 8 g |
Sůl | 0,28 g | 1,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů