Oblíbené jídlo naší rodiny...
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Kari mrkvička | |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 000 g |
1 000 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
10 g |
10 g |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso: Vepřový bok bez kosti nakrájíme na cca 3cm silné plátky, rozložíme pěkně vedle sebe řezem na prkénko, osolíme a okořeníme oblíbeným kořením (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu), potřeme olejem a pomačkáme důkladně tenderizérem. Pak maso otočíme a postup opakujeme. Nakořeněné maso uložíme přes noc do lednice.
-
Hodinku před pečením vyndáme z lednice, aby se stihlo "rozdýchat", podlijeme vodou, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme zvolna necelé dvě hodinky (peču dlouho, aby byl bůček ve finále naprosto měkký, téměř se dá mazat na chleba, jak říká můj mužský a tak to milujeme). Když je masíčko měkké, odstraníme alobal a dopékáme do barvy. V případě potřeby ještě podlijeme a výpekem maso přelijeme.
-
Kari mrkvička: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poté vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, zasypeme několika lžícemi krystalu a zarestujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a kari koření a necháme pod pokličkou téměř změknout.
-
Pak pokličku odstraníme, necháme tekutinu částečně zredukovat, zahustíme hotovou jíškou a necháme 2 minutky povařit. Dle potřeby dochutíme solí a mletým černým pepřem.
Makronutrienty
23%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 910 kJ | 3 969 kJ |
Kalorická hodnota | 218 kcal | 949 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,47 g
4,39 g |
32,6 g
19,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,747 SVJ | 3,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,5 g
4,08 g |
80,8 g
17,8 g |
Bílkoviny | 6,48 g | 28,2 g |
Sůl | 0,3 g | 1,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů