Rizoto z celozrnné rýže se žampiony, kešu oříšky a jarní cibulkou
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
Rizoto patří mezi rychlé večeře. Děláme ho na mnoho způsobů ve stylu „co dům dá“
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 hrnek |
1 hrnek |
400 g |
400 g |
2 kusy |
2 kusy |
2,5 hrnky |
2,5 hrnky |
1 lžíce |
1 lžíce |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 50 g |
50 g |
Na posypání | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nakrájenou cibuli na malé kostičky zpěníme na oleji, přidáme na čtvrtky nakrajené žampiony a restujeme cca 5-10 min. podle velikosti žampionů.
-
Rýži uvaříme dle návodu v zeleninovém vývaru. Přebytečný vývar odlijeme.
-
Vše smícháme dohromady, přidáme rostlinnou smetanu a servírujeme posypané kešu oříšky (které doporučuji alespoň na hodinu předem namočit do vody) a nakrájenou mladou cibulkou
Makronutrienty
70%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 373 kJ | 1 601 kJ |
Kalorická hodnota | 89 kcal | 383 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14 g
1,37 g |
60,1 g
5,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,4 SVJ | 6,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,75 g
1,79 g |
11,8 g
7,71 g |
Bílkoviny | 3,12 g | 13,4 g |
Sůl | 8,98 g | 38,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů