Rizoto z celozrnné rýže se žampiony, kešu oříšky a jarní cibulkou
Účastní se soutěže: Chutné svačinky
Rizoto patří mezi rychlé večeře. Děláme ho na mnoho způsobů ve stylu „co dům dá“
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
400 g |
400 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
2,5 hrnky |
2,5 hrnky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 50 g |
50 g |
| Na posypání | |
|---|---|
|
2 kusy |
2 kusy |
|
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nakrájenou cibuli na malé kostičky zpěníme na oleji, přidáme na čtvrtky nakrajené žampiony a restujeme cca 5-10 min. podle velikosti žampionů.
-
Rýži uvaříme dle návodu v zeleninovém vývaru. Přebytečný vývar odlijeme.
-
Vše smícháme dohromady, přidáme rostlinnou smetanu a servírujeme posypané kešu oříšky (které doporučuji alespoň na hodinu předem namočit do vody) a nakrájenou mladou cibulkou
Makronutrienty
74%
14%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 363 kJ | 2 804 kJ |
| Kalorická hodnota | 86,8 kcal | 670 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
14,5 g
1,21 g |
112 g
9,35 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,45 SVJ | 11,2 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,3 g
1,48 g |
17,8 g
11,4 g |
| Bílkoviny | 2,83 g | 21,9 g |
| Sůl | 7,31 g | 56,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














