- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
|
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
|
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
|
1 hrnek |
1 hrnek |
|
sýr parmazánového typu, strouhaný 20 g |
20 g |
|
1 stroužek |
1 stroužek |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
bylinky čerstvé směs, bouquet garni 1 svazek |
1 svazek |
Postup přípravy
-
Na pánvi na středním stupni rozpalte olej. Přidejte najemno pokrájený česnek a šalotku, osmahněte.
Přidejte rýži a míchejte, dokud rýže nezačne být lehce průhledná a popraskaná, asi 2 minuty. Přilijte polovinu horkého kuřecího vývaru. Pomalu táhněte, dokud se vývar téměř nevsákne. Poté přidejte zase část vývaru, nechte plně vsáknout do rýže a odpařit. Pokud už nemáte vývar, můžete použít i vodu. Míchejte a vařte, dokud není rýže al dente a krémová, to může trvat cca 10 - 15 minut. Poté přidejte hrášek, ochuťte solí a pepřem a prohřejte. Poté vmíchejte parmazán.
Nakonec si připravte čerstvé bylinky - může to být petržel, máta, bazalka a oregáno nebo jejich směs. Nasekejte je nahrubo a zamíchejte do rizota. Ihned podávejte.
Makronutrienty
74%
15%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 450 kJ | 1 660 kJ |
| Kalorická hodnota | 107 kcal | 397 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
17,2 g
1,23 g |
63,7 g
4,53 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,72 SVJ | 6,37 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,4 g
0,641 g |
8,86 g
2,37 g |
| Bílkoviny | 3,52 g | 13 g |
| Sůl | 0,964 g | 3,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














