Tortilly mají jako příloha velmi široké využití. Můžete si je jako běžné pečivo jen tak namazat pomazánkou, naplnit je zeleninovou směsí a jsou skvělé k hummusu nebo indickým jídlům. Jednou zkusíte udělat domácí tortilly a už nikdy nebudete chtít ty gumové z obchodu. Navíc není vůbec těžké je připravit.
- 20m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
Postup přípravy
-
Do mísy si dáme nejprve 2/3 mouky, osolíme, přidáme prášek do pečiva, přilijeme vodu a olej a důkladně promícháme vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto. Postupně zamícháme zbytek mouky a případně přilijeme trochu vody, kdyby bylo těsto moc hutné.
-
Těsto rozdělíme na 12 stejných kuliček, které na pomoučené podložce vyválíme na tenké placky.
-
Na rozehřáté pánvičce pak tortilly nasucho krátce opečeme z obou stran (ne moc dlouho, aby nebyly tvrdé). To, že máme tortillu otočit, poznáme podle toho, že se tortilla začne nadouvat a tvořit vzduchové bubliny.
Makronutrienty
60%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 627 kJ | 1 186 kJ |
Kalorická hodnota | 389 kcal | 283 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,1 g
0,114 g |
30,7 g
0,083 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,21 SVJ | 3,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,2 g
3,37 g |
16,2 g
2,45 g |
Bílkoviny | 6,46 g | 4,71 g |
Sůl | 1,73 g | 1,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů