Plnená paprika je ideálnym receptom na nedeľný obed. Musím sa priznať, že som ju už vážne dlho nejedla či nevarila, o to viac sme si dnes doma na nej pochutili, lebo vyšla na výbornú.
Keďže milujem kari, tak sa láska k tomuto jedlu odrzkadlila aj pri takej klasike, akou je práve plnená paprika alebo fantázii sa pri jej plnení medze nekladú.
Ochutnajte, a predsvedčte sa aj vy, v čase uverejnenia tohto receptu na blogu, sa tešil naozaj veľkej obľube. Oproti pôvodnému receptu som tentokrát ryžové guľky nepiekla, len som ich po vychladnutí ryže jednoducho “vygúľala”.
- 1h
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Papriky | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
hladká mouka špaldová celozrnná 5 lžic |
5 lžic |
1 lžíce |
1 lžíce |
250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
2 litry |
2 litry |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 g |
5 g |
2 listy |
2 listy |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
250 g |
250 g |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris 1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
1 hrst |
1 hrst |
1 snítka |
1 snítka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Z 5PL špaldovej múky a primeraného množstva oleja si spravíme zásmažku.
Po spenení zásmažky zalejeme 2l vody.
Ďalej do hrnca vlejeme 250g lúpaných paradajok a 250g paradajkového pretlaku.
Na dochutenie pridáme 5 guličiek čierneho korenia, 1/2 kocky kokosového cukru, 2 bobkové listy a 2ČL soli.
Počkáme, kým omáčka zovrie.
Po jej zovretí začneme pridávať plnené papriky.
-
Uvarenú ryžu a šošovicu zmiešame s 2PL kari korenia, 1ČL kayenskej papriky, 1ČL mletého čierneho korenia, 1,5 lahôdkového droždia a pridáme nasekanú petržlenovú vňaťku.
Plníme len časťou zmesi, pretože nejaká časť nám musí ostať i na tvorbu guliek.
Môžeme začať plniť :)
-
Do ryžovo-šošovicovej zmesi primiešame petržlenovú vňať, čerstvý estragon a mätu.
Časť guliek som robila spolu s bielym sezamom :)
Guľky som piekla v rúre 25 minút pri teplote 200°C.
Makronutrienty
76%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 311 kJ | 5 052 kJ |
Kalorická hodnota | 74,3 kcal | 1 208 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,6 g
0,465 g |
221 g
7,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,36 SVJ | 22,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,28 g
0,098 g |
20,8 g
1,6 g |
Bílkoviny | 3,01 g | 49 g |
Sůl | 0,275 g | 4,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů