Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb třeba s teffem - bez lepku, mléka a vaj. bílku
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Dnes trocha toho slaného... velké preclíky či tyčky z chlebové směsi, můžete podávat samostatně nebo k polévkám jako hlavní jídlo apod. Doladit můžete posekanou slaninou, různými semínky apod. Více slaného v mé hlavě a zatím v obou kuchařkách....
- 1h:40m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
450 g |
450 g |
120 g |
120 g |
bezlepkové Celia 300 g |
300 g |
dr.Oetker 7 g |
7 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Navrch | |
2 kusy |
2 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu nejlépe v míse s poklopem.
-
Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky. Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20-25 minut do zlatohněda. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody až vytvoří gel. Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.
Makronutrienty
62%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 259 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 301 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
32,4 g
2,39 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,24 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
5,41 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 4,84 g | 0 g |
Sůl | 2,48 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů