Největší klasika ze všech druhů cukroví. Původně jej dělali pohané ze směsi mouky a medu při oslavách zimního slunovratu (ze kterých pocházejí dnešní Vánoce). Med však necháme včelkám a použijeme raději agávový sirup, vejce nahradíme rozmixovaným tofu.
- 1h
 - 50 kusů
 - středně obtížné
 
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
| 
										
																				 400 g  | 
									400 g | 
| 
										
																				 140 g  | 
									140 g | 
| 
										
																				 50 g  | 
									50 g | 
| 
										
																				 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										
																				 1 lžička  | 
									1 lžička | 
| 
										
																				 1 kus  | 
									1 kus | 
| 
										
																				 100 g  | 
									100 g | 
| 
										 kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
| 
										 kořenicí směs perníkové koření 2 lžíce  | 
									2 lžíce | 
Postup přípravy
- 
																													
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (měla by to být pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky (aby bylo těsto pevné), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.
 - 
																													
Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě něco kolem 10ti minut asi na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou lesklé, ale dostanou lepší barvu.
 - 
																													
Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).
 
Makronutrienty
85%
10%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus | 
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 283 kJ | 192 kJ | 
| Kalorická hodnota | 307 kcal | 45,8 kcal | 
| 
							Sacharidy
															 z toho cukry  | 
						
							61,7 g
															 19,5 g  | 
						
							9,2 g
															 2,92 g  | 
					
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,17 SVJ | 0,92 SVJ | 
| 
							Tuky
															 z toho nasycené mastné kyseliny  | 
						
							4,08 g
															 0,827 g  | 
						
							0,609 g
															 0,123 g  | 
					
| Bílkoviny | 7,16 g | 1,07 g | 
| Sůl | 1,12 g | 0,167 g | 
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
 - 3. Vejce a výrobky z nich
 - 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
 - 7. Mléko a výrobky z něj
 - 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
 - 9. Celer a výrobky z něj
 - 10. Hořčice a výrobky z ní
 - 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
 
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů

																							
							
							
							












