Tohle je velmi dobrý nízkosacharidový (low carb) chléb s ořechy. Je rychle hotový a moc dobrý, vhodný i pro keto stravování.
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 ml |
100 ml |
2,5 lžíce |
2,5 lžíce |
150 g |
150 g |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
vláknina psyllium, jitrocelová 100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
6 kusů |
6 kusů |
250 ml |
250 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Smíchat: 100 g rozehřátého kokosové oleje, 2,5 PL chlebového koření (kmín a fenykl) a nechat vychladnout.
-
V další míse smíchat: 150 g pokrájených vlašských ořechů, 200 ml mletých mandlí, 2 ČL prášku do pečiva, 100 ml psyllia, 50 ml lněné zlaté semínko, 1 ČL soli.
-
Vyšlehat 6 vajec (tak 5 min, vyšlehají se do velkého objemu), přidat 250 g kokosového mléka (z plechovky), 2 PL jablečného octa a kokosový olej s kořením (pokojová teplota). Přidat ostatní suché přísady a spojit v hladké těsto pomocí mixéru. Pokud je těsto málo slané, můžete ještě přisolit.
-
Těsto vylít do formy na chleba (vyložené papírem), stěrkou uhladit a přikrýt alobalem. Dát na plech, do spodní části trouby a péct 45 min na 150 °C. Po 45 min alobal sundat a odkryté péct dalších 45-55 min. Vyndat z trouby, po pár minutách přendat na mřížku a nechat zcela vychladnout.
Makronutrienty
17%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 584 kJ | 1 629 kJ |
Kalorická hodnota | 379 kcal | 389 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,8 g
1,75 g |
9,05 g
1,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,88 SVJ | 0,905 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,5 g
14 g |
34,5 g
14,4 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 10,8 g |
Sůl | 0,799 g | 0,822 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů