I takhle může vypadat obyčejný kousek bůčku...
Jsou tací, kteří by tuhle část vepře nepozřeli ani za milion. Jenže stačí bůček nechat pěkně marinovat a poté zvolna propéct a pak už skoro není potřeba kousat.
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
200 g |
200 g |
4 kusy |
4 kusy |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso lehce naklepeme a poté zvolíme postup podle zvolené varianty.
Buďto necháme plát masa vcelku nebo nakrájíme na cca 3cm široké pruhy.
-
Ze všech uvedených surovin umícháme marinádu a tou důkladně potřeme maso ze všech stran. Pokud jsme se rozhodli nechat maso vcelku, smotáme plát do rolády a převážeme provázkem. Pokud jsme si nakrájeli z bůčku dlouhé pruhy, smotáme je do "šneků" a sepneme špejlí skrz naskrz.
-
Maso vložíme do pekáče, pokud nám zbyla nějaká marináda, nevyhazujeme ji, ale potřeme s ní maso ještě svrchu a poté uložíme na noc do lednice. Druhý den pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme asi dvě hodinky na 170 stupňů, občas zkontrolujeme množství tekutiny, poté odklopíme, zvýšíme teplotu a dopečeme do barvy.
Makronutrienty
4%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 552 kJ | 3 995 kJ |
Kalorická hodnota | 371 kcal | 955 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,18 g
0,661 g |
5,61 g
1,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,218 SVJ | 0,561 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,3 g
7,88 g |
93,4 g
20,3 g |
Bílkoviny | 10,8 g | 27,8 g |
Sůl | 1,31 g | 3,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů