Zase po čase čerstvá rybička. Ale vzhledem k okolnostem asi na dlouho poslední. Tak jsme si ji náležitě vychutnali...
- 1h
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Brambory | |
|---|---|
|
1,5 kg |
1,5 kg |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
10 g |
10 g |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 kus |
1 kus |
| Losos | |
|
800 g |
800 g |
|
4 lžičky |
4 lžičky |
|
4 špetky |
4 špetky |
|
4 špetky |
4 špetky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
2 stroužky |
2 stroužky |
|
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na cca 3mm silné plátky. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme sádlem a na dno vyskládáme vrstvu brambor, těsně vedle sebe, lehce osolíme, uložíme další vrstvu, opět lehounce osolíme, posypeme sušeným česnekem a rozmarýnem, uložíme další vrstvu brambor a opět osolíme. takto pokračujeme stále dokola, každou vrstvu mírně osolíme, každou druhou zasypeme sušeným česnekem a rozmarýnem.
-
Poté vše zalijeme smetanou, pekáč neprodyšně uzavřeme a pečeme na 180 stupňů do poloměkka (asi 45 minut). Pak víko odklopíme a brambory dopečeme do barvy.
Makronutrienty
51%
31%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 505 kJ | 3 242 kJ |
| Kalorická hodnota | 121 kcal | 775 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
12,8 g
0,372 g |
81,9 g
2,39 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,28 SVJ | 8,19 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,62 g
2,12 g |
29,6 g
13,6 g |
| Bílkoviny | 7,8 g | 50 g |
| Sůl | 0,698 g | 4,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













