Jemný citronový krém ještě zjemňuje smetanový podklad kontrastující s čokoládovým korpusem.
Více mých receptů najdete v nové kuchařce zaměřené na nízkosacharidové pečení ????
https://www.sladcenesladce.cz/
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
70 g |
70 g |
70 g |
70 g |
4 kusy |
4 kusy |
30 g |
30 g |
100 g |
100 g |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 500 g |
500 g |
250 ml |
250 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Lemon curd | |
3 kusy |
3 kusy |
šťáva že dvou citrónu 8 lžic |
8 lžic |
50 g |
50 g |
150 g |
150 g |
Postup přípravy
-
Postup korpus:
Troubu předehřejeme na 180° C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení.
Čokoládu spolu s máslem rozehřejeme.
Dvě třetiny sladidla vyšleháme společně s žloutky a do husté pěny.
Mleté mandle smícháme s prdopeč a guarovou gumou. Zbytek sladidla vyšleháme s bílky na tuhý sníh.
Do žloutkové pěny přilejeme vlažnou čokoládu s máslem a promícháme. Pak přidáme i suchou směs a promícháme. Nakonec postupně opatrně převalováním zapracujeme sníh z bílků. Ihned nalejeme do formy a dáme péct na cca 20min. Zkoušíme špejlí, zda už je upečený.
Upečený korpus odkrojíme od boků formy, překlopíme a stáhneme papír na pečení.
-
Na krém si vyšleháme smetanu do tuha. Krátce vyšleháme mascarpone se sladidlem a vmícháme šlehačku. Krém naneseme na vychladlý korpus, zarovnáme a dáme chladit.
-
Při přípravě citrónové vrstvy dáme do kastrůlku vejce, sladidlo a citrónovou šťávu. Za stálého míchání zahříváme, než zhoustne na konzistenci kaše, ale nesmí se začít vařit. Odstavíme a necháme pět minut trochu zchladnout. Poté do krému tyčovým mixérem zašleháme po částech máslo a nakonec ještě pořádně prošleháme. Necháme stát při pokojové teplotě dokud nevychladne.
-
Vychladlý naneseme na střed dortu a například za pomocí lžíce krouživými pohyby pomalu roztáhneme ke krajům. Necháme i trochu prepadnou přez okraj. Nakonec můžeme dozdobit malinami rozvařenými se sladidlem. Na dort je nanášíme vychladlé.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
16%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 427 kJ | 1 940 kJ |
Kalorická hodnota | 341 kcal | 464 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,23 g
2,33 g |
9,82 g
3,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,723 SVJ | 0,982 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,4 g
19,1 g |
45,3 g
26 g |
Bílkoviny | 5,99 g | 8,14 g |
Sůl | 0,169 g | 0,229 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů