Tahle dýňová polévka je prostě úžasná - krásně krémová, lehce pikantní, s křupavýma kostičkama na vrchu. Zkuste ji, tenhle recept je pecka.
- 20m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Polévka | |
|---|---|
|
1 kus |
1 kus |
|
1 litr |
1 litr |
|
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
|
6 kusů |
6 kusů |
|
200 ml |
200 ml |
|
1 kus |
1 kus |
|
6 stroužků |
6 stroužků |
|
2 špetky |
2 špetky |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
| Na kostičky | |
|
200 g |
200 g |
| Na ozdobu: | |
|
200 g |
200 g |
|
2 špetky |
2 špetky |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 stroužek |
1 stroužek |
|
4 snítky |
4 snítky |
Postup přípravy
-
Den předem si namočíme žlutý hrách - pokud to nestihneme, je možné přidat suchý do polévky, vařit ale musíme déle, aby se rozvařil do měkka.
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, zázvor a filátka ze sardelky případně sardelokovou pastu - rybičky se v cibulce úplně roztečou.
Přidáme na kostičky nakrájenou hokkaido, zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme do měkka. Dochutíme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
-
Chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme v troubě nebo na pánvi.
-
Utřeme česnek se solí, přidáme jogurt a dochutíme pepřem. Pokud máme, přidáme lístky čerstvého tymiánu.
-
Ochucený jogurt pokládáme lžicí na povrch polévky. Zasypeme kostičkami a podáváme. Dobrou chuť!
Makronutrienty
68%
19%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 300 kJ | 1 051 kJ |
| Kalorická hodnota | 71,7 kcal | 251 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
10,6 g
2,32 g |
37,2 g
8,14 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,06 SVJ | 3,72 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,08 g
1,01 g |
7,3 g
3,54 g |
| Bílkoviny | 2,96 g | 10,4 g |
| Sůl | 0,744 g | 2,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














