Dneska nic extra převratného...
Prostě jsme dostali chuť na smažený květáček,ale aby to zas nebylo jen klasicky obalené ve strouhance, zkusila jsem použít Hrašku.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Květák | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
250 g |
250 g |
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
450 ml |
450 ml |
300 ml |
300 ml |
Postup přípravy
-
Z květáku seřízneme stonek s listy, vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme lehkým varem do poloměkka. Poté scedíme, necháme vychladnout a rozebereme na menší růžičky (ty větší jsem ještě rozpůlila, aby vznikly raději menší kousky, se kterými se lépe manipuluje).
-
Do kastrůlku vsypeme Hrašku, přidáme grilovací koření (nemusí být, směs už je mírně ochucená) a studenou vodu a umícháme hustější těstíčko. Pomocí lžíce a vidličky v něm obalujeme jednotlivé kousky květáku a ihned smažíme ve vyšší vrstvě oleje ze všech stran dozlatova.
-
Osmažený květák necháme okapat na papírové utěrce.
Pozn.: Hraška je směs jemně mletého hrachu, kukuřice, rýže a jahel s přídavkem koření a soli. Lze ji použít na obalování masa i zeleniny, na zahuštění polévek a omáček a jako náhradu vajec při přípravě různých placek a karbanátků. Neobsahuje lepek.
Makronutrienty
22%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 453 kJ | 6 218 kJ |
Kalorická hodnota | 347 kcal | 1 486 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
1,18 g |
46 g
5,04 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 4,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,3 g
1,49 g |
147 g
6,37 g |
Bílkoviny | 3,37 g | 14,4 g |
Sůl | 0,81 g | 3,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů