Moje děti nejsou velké masožroutky – spíš samovolné vegetariánky
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
Růžičky | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Mleté maso jsem smíchala s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, tamari omáčkou, mletou paprikou a protlakem. Pak jsem směs brala po hrstkách do ruky, mezi dlaněmi válela páreček po párečku a pokládala vedle sebe na plech s pečícím papírem.
-
Mrkev a petržel jsem oloupala a loupačem na zeleninu jsem pak strouhala plátky. Šlo to poměrně rychle, za deset minut jsem měla plátky nastrouhané. Nejprve jsem zeleninu strouhala v ruce, od půlky jsem si ji opřela o sebe směrem k hrudníku a loupala další vrstvy a když už byla zelenina tenká, držela jsem ji dlaní přitisknutou na stole a doloupala zbytek. Malé kousky vůbec nevadí, dají se do růžiček také zakomponovat.
-
Následně jsem zapnula troubu na 190°C, aby se předehřála.
Z nastrouhaných plátků jsem vytvářela růžičky tak, že jsem si vzala vždy jeden plátek mrkve a jeden plátek petržele, společně ve dvojplátku je smotala do ruličky a pak ještě obmotala dvojitým plátkem mrkve s petrželí. Růžičky jsem kladla vedle sebe na plech s pečícím papírem. Když jsem měla dorůžičkováno (o cca 15 minut později), vše jsem pokapala olivovým olejem a posypala solí.
-
Do trouby jsem dala oba plechy péct najednou. Maso jsem vyndala po 20 minutách, teplotu navýšila na 200°C a růžičky pekla ještě dalších 10 minut.
Makronutrienty
19%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 695 kJ | 1 664 kJ |
Kalorická hodnota | 166 kcal | 398 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,21 g
1,41 g |
12,5 g
3,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,521 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
2,03 g |
27,5 g
4,86 g |
Bílkoviny | 11,3 g | 27,1 g |
Sůl | 0,962 g | 2,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů