Už jste ochutnali nový bezlaktózový jahodový jogurt, smetanovou Lahůdku a cottage s obsahem laktózy méně než 0,01 od Madety? Lipánka už jsem Vám představila v několika receptech a teď je nově na trhu právě smetanová Lahůdka a jogurt právě s jahodami. Vyšší obsah bílkovin zajistí bezlaktózový cottage. A kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě…. Pro děti ideální kombinace ke Dni dětí:)
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
| Korpus | |
|---|---|
|
bezlepkové 150 g |
150 g |
|
80 g |
80 g |
|
bezmléčný Alsan či Prominea 100 g |
100 g |
|
40 g |
40 g |
| Jahodová pěna | |
|
300 g |
300 g |
|
Lahůdka s příchutí jahoda bezlaktozová 2 kusy |
2 kusy |
|
bezlktozový 360 g |
360 g |
|
6 kusů |
6 kusů |
|
40 g |
40 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
| Želé | |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
220 ml |
220 ml |
|
10 g |
10 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.
-
Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
-
Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný.
-
Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.
-
Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.
Makronutrienty
42%
20%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 750 kJ | 1 243 kJ |
| Kalorická hodnota | 179 kcal | 297 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
12,8 g
6,05 g |
21,2 g
10 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,28 SVJ | 2,12 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
3,62 g |
19 g
6 g |
| Bílkoviny | 5,93 g | 9,82 g |
| Sůl | 0,255 g | 0,422 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














