Netradiční, ale přesto výborné pojetí fazolí se zeleninou a „sýrem“.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Zapečené fazolky | |
---|---|
450 g |
450 g |
500 g |
500 g |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
4 lžíce |
4 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
strouhaný Veganline nebo uzený tavenýr (veganský sýr)100 g 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme.
-
V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce rostlinného másla (či oleje), krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme sojovou smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme.
-
V jiné nádobě rozehřejeme lžíci rostlinného másla (nebo oleje), osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným tavenýrem. Nemůžeme-li sehnat tavenýr, můžeme posypat strouhaným uzeným tofu, ale není to ono. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se tavenýr rozteče a zezlátne.
Makronutrienty
54%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 593 kJ | 2 428 kJ |
Kalorická hodnota | 142 kcal | 580 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,2 g
0,843 g |
58 g
3,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,42 SVJ | 5,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,84 g
0,65 g |
36,2 g
2,66 g |
Bílkoviny | 3,15 g | 12,9 g |
Sůl | 0,534 g | 2,19 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů