Fazolové pomazánky jsou oblíbené hlavně díky vysokému obsahu bílkovin. Doporučujeme jako povinnou součást každé lednice, nejen pro případ nouze.
- 10m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Pomazánka | |
|---|---|
|
400 g |
400 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
kořenicí směs grilovací koření 1 lžička |
1 lžička |
|
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Suché fazole necháme přes noc namočit ve studené vodě a pak uvaříme doměkka. Fazole z konzervy scedíme a opláchneme. Rozpálíme na pánvi olej, přidáme koření a fazole a pražíme, dokud se všechny fazole nezačnou loupat. Přidáme trochu rostlinného mléka či smetany a nakonec rozmixujeme, aby se vytvořila kaše s hrudkami. Servírujeme na chleba, jako přílohu, do tortill apod. (záleží na hustotě). Dle chuti lze přidat také česnek, tymián, chilli a další koření.
Makronutrienty
58%
28%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 542 kJ | 396 kJ |
| Kalorická hodnota | 130 kcal | 94,7 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
14,3 g
0,704 g |
10,4 g
0,515 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,43 SVJ | 1,04 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,4 g
0,369 g |
2,48 g
0,27 g |
| Bílkoviny | 6,83 g | 4,99 g |
| Sůl | 0,832 g | 0,608 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů













