Hledáte snídani nebo svačinu, kterou si můžete nachystat předchozí den a pak ji jen popadnout z ledničky a sníst hned nebo si vzít s sebou na cesty? A máte rádi čokoládu? Pak jste natrefili na správný recept. Dortíky ve sklenici vydrží v pořádku několik hodin. Patří mezi jednu z oblíbenějších školních svačin mojí dcerky. Co nedojí, odpoledne donese zpátky domů a stále to vypadá poživatelně a chutná výborně.
- 50m
- 4 porce
- středně obtížné
Postup přípravy
-
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh.
-
V míse šlehejte změklé máslo se žloutky, až směs mírně nabyde na objemu. Pomalu za stálého šlehání přilévejte vlažnou rozpuštěnou čokoládu. Musí být tekutá, ale ne horká, aby se máslo nerozteklo a žloutky nesrazily.
-
Opatrně po částech zapracujte stěrkou sníh, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané, ale zároveň bylo rovnoměrně promísené.
-
Čokoládové těsto rozdělte do 4 nižších zavařovacích sklenic s rovnými okraji (bez zúžení hrdla), lépe se do nich rozděluje těsto a dortíky snáz jí. Plňte je nanejvýš do dvou třetin výšky, aby těsto při pečení nepřeteklo.
-
Sklenice s těstem vložte do trouby rozehřáté na 130 °C a dortíky pečte 30 až 35 minut. Poté je vyndejte a nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, mírně klesnou. Nakonec sklenice zavíčkujte a uložte do chladničky, dortíky zpevní.
Makronutrienty
24%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 386 kJ | 1 396 kJ |
Kalorická hodnota | 331 kcal | 334 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12 g
6,02 g |
12 g
6,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,2 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,5 g
14,3 g |
27,7 g
14,4 g |
Bílkoviny | 9,79 g | 9,87 g |
Sůl | 0,471 g | 0,474 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů