Sezóna chřestu je krátká, využijme ji na přípravu tohoto krému...
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
10 kusů |
10 kusů |
20 g |
20 g |
200 ml |
200 ml |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Z každého stonku chřestu odlomíme tuhý konec, který pokrájíme na drobno a povaříme cca 5 minut ve ¾ l vody. Povařený chřest rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Tím se zbavíme veškerých tvrdých vlasovitých částí chřestu a získáme vývar.
-
Do chřestového vývaru vložíme zbylé měkké stonky a povaříme cca 3 minuty.
-
6 stonků vyjmeme z vývaru. Spodní části nakrájíme na kolečka a vložíme na dno talířů. Hlavičky si schováme na ozdobu. Na dno talířů přidáme polovinu uzeného lososa nakrájeného na kousky.
-
Všechny zbylé chřestové stonky rozmixujeme, polévku zahustíme moukou. Nakonec přidáme sůl, mléko a polévku povaříme.
-
Hotový chřestový krém rozdělíme do dvou připravených talířů s kolečky chřestu a kousky lososa. Navrch naaranžujeme odložené hlavičky chřestu, zbylou polovinu lososa a bylinky.
-
Tip
Losos uzený za studena se do polévky hodí lépe než klasicky uzený za tepla.
Makronutrienty
52%
40%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 230 kJ | 475 kJ |
Kalorická hodnota | 55 kcal | 114 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,82 g
2,85 g |
14,1 g
5,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,682 SVJ | 1,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,04 g
0,428 g |
2,14 g
0,884 g |
Bílkoviny | 5,16 g | 10,7 g |
Sůl | 1,05 g | 2,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů