Když si muž žádá nějakou českou klasiku, proč mu to nesplnit? I bratislavská vepřová pečeně se dá upravit zdravěji, bez mouky a bez sterilované zeleniny v nálevu nehezkého složení.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
nebo sádlo 40 g |
40 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,125 kusu |
0,125 kusu |
8 lžic |
8 lžic |
nebo smetana na vaření 250 ml |
250 ml |
100 g |
100 g |
s dobrým složení, nebo ještě lépe pevné kvašáky 1 kus |
1 kus |
4 lžičky |
4 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Vepřovou plec svažte potravinářským provázkem, osolte a vložte do pekáčku. Na maso poklaďte kousky másla.
-
Cibuli oloupejte. Mrkev, petržel a celer oškrabejte nebo oloupejte, podle síly slupky. Veškerou očištěnou zeleninu nakrájejte na kostičky a přidejte k masu.
-
Přilijte ½ hrnku vody a pekáček vložte do trouby rozehřáté na 170 °C.
-
Podle potřeby maso otáčejte, podlévejte vodou a upečte ho doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny.
-
Z výpeku vyberte stranou mrkev a petržel. Zbylou zeleninu rozmixujte s výpekem, kokosovým mlékem (nebo smetanou) a rajčatovým pyré.
-
Rozmixovanou omáčku přelijte do kastrolku a uvařte v ní hrášek. Poté do ní vraťte mrkev s petrželí a přidejte na kostičky nakrájené kyselé okurky. Nakonec omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
-
Mezitím zbavte maso provázku a nakrájejte ho na plátky. Udržujte ho teplé, například zavřené v pekáčku ve vypnuté troubě.
-
Plátky masa podávejte přelité omáčkou a doplněné, pokud chcete, přílohou.
Makronutrienty
23%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 692 kJ | 3 362 kJ |
Kalorická hodnota | 165 kcal | 804 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,01 g
1,66 g |
29,2 g
8,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,601 SVJ | 2,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
5,73 g |
60,1 g
27,9 g |
Bílkoviny | 8,33 g | 40,5 g |
Sůl | 0,48 g | 2,33 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů