
Bramboračka je česká klasika.
Takhle jí dělám já :-)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Jíška | |
---|---|
0,33 kusu |
0,33 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 000 ml |
1 000 ml |
Do polévky | |
1 hrst |
1 hrst |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V hrnci rozehřejte třetinu másla a nechte na něm zesklovatět jednu velkou cibuli nakrájenou nahrubo.
Přidejte dvě lžíce hladké mouky a udělejte jíšku.
-
Zalijte jedním litrem vroucího zeleninového vývaru, přidejte šálek namočených sušených hub a hrst bulguru (místo bulguru můžete použít kroupy, ale déle se vaří).
Osolte a opepřete a vařte asi deset minut.
-
4 velké brambory nakrájejte na kostičky a vsypte do hrnce.
Přidejte 4 nastrouhané stroužky českého česneku, jednu nahrubo nastrouhanou mrkev a kousek nastrouhaného celeru, lžičku majoránky a vařte do změknutí brambor a bulguru.
Před koncem vaření přidejte ještě hrst nasekané hladkolisté petržele.
Makronutrienty
64%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 310 kJ | 805 kJ |
Kalorická hodnota | 74,1 kcal | 192 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,52 g
0,955 g |
24,7 g
2,48 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,952 SVJ | 2,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,5 g
2,08 g |
9,09 g
5,41 g |
Bílkoviny | 1,89 g | 4,91 g |
Sůl | 0,711 g | 1,85 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů