Báječné lowcarb pečivo se zdravou domácí pomazánkou, jako pohoštění, lehká večeře či snídaně.
Děkujeme Jozefu Kabátovi za skvělý recept :)
- 1h:20m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 10 g |
10 g |
nemusí být 10 g |
10 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Pomazánka | |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Začnu pomazánkou, protože to je výroba na 24 h. Tvaroh, zakysanku a sůl smíchám, přeliji do utěrky na cedník a v lednici nechám vykapávat 24 h (někdy nechám i 2 dny). Po této době vznikne tvarohový sýr typu žervé, ten smíchám s křenem a nechám přes noc opět v lednici, aby se křen spojil se sýrem a změkl. Křen lze i pro lepší konzistenci po nastrouhání rozmixovat tyčákem.
-
Vyšlehal jsem kyšku s vejcem a vmíchal předem dobře promíchané suché potraviny a nechal těsto 15 minut odpočinout. Lžicí jsem naplnil silikonovou formu na bagetky, posypal kmínem a pekl ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 60 minut, trochu jsem na ně zapomněl a jsou pěkně vypečené, tmavší na povrchu, ale jsou výborné.
-
Doporučuji konzumovat až po úplném vychladnutí, až studené, jsou chuťově výraznější. Hodně se mi osvědčilo přidávat do pečiva jakoukoliv sušenou zeleninu. Cibuli, česnek, mrkev. Dodá pečivu příjemnou chuť. Mouku dávám na pečivo i jinou ořechovou nebo mandlovou. Občas dělám i z dýňové, protože mi prostě dýňová chutná. Přidávám i jiná semínka, každý podle chuti.
Makronutrienty
24%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 914 kJ | 2 003 kJ |
Kalorická hodnota | 219 kcal | 479 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,17 g
4,24 g |
17,9 g
9,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,817 SVJ | 1,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,8 g
4,04 g |
38,9 g
8,86 g |
Bílkoviny | 7,93 g | 17,4 g |
Sůl | 1,28 g | 2,8 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů