Papriky se nějak "nekamarádí" s mým žaludkem, takže si je dopřeju opravdu jen sporadicky.
A když už něco jako lečo, tak zásadně bez vajec...
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Lečo | |
---|---|
500 g |
500 g |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
5 lžic |
5 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
20 g |
20 g |
1 hrst |
1 hrst |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
5 kvalitních špekáčků (oloupat a nakrájet na půlkolečka), 100g libovější anglické (na proužky, dala jsem staročeský špek), 1 středně velká cibule (na kostičky), 2 lžíce sádla, 1 mladá cuketka i se slupkou (na čtvrtkolečka), 2 červené papriky (na proužky), 2 žluté papriky (na proužky), 2 stroužky česneku (na plátky), 5 lžic kečupu, sůl, mletý černý pepř, papriková pasta (např. Harissa nebo Ajvar, já mám domácí paprikovo-rajčatovou omáčku), bylinky dle chuti, 100ml světlého piva.
-
Do pekáčku vsypeme cibuli, slaninu a špekáčky, přidáme sádlo a vrazíme do trouby, vyhřáté na 180 stupňů. Průběžně promícháváme, aby se vše pěkně opeklo, poté přisypeme papriky, česnek a cuketu, přidáme paprikovou pastu, pivo, kečup a bylinky, přiklopíme a dusíme, dokud není zelenina tzv. na skus. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme v troubě ještě asi 5 minut.
-
Pozn.: Vejce nedávám, vizuelně mě v leču odpuzují, ale klidně je můžete přidat a nechat v troubě ještě cca 15 minut zatáhnout.
Na obrázku může být: jídlo
Makronutrienty
23%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 618 kJ | 2 734 kJ |
Kalorická hodnota | 148 kcal | 653 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,04 g
3,11 g |
22,3 g
13,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,504 SVJ | 2,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
4,34 g |
54,9 g
19,2 g |
Bílkoviny | 4,69 g | 20,7 g |
Sůl | 1,28 g | 5,65 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů