Když dělám tohle jídlo, vždy si vzpomenu na dětství. Taťka to často vařil, doma jsme si všichni tento pokrm oblíbili. Akorát tehdy to tedy bylo s jinou přílohou a kotlety bývaly většinou s kostí.
Takto připravené kotlety jsou mimořádně chutné, maso se nevysuší, je krásně měkké. A příprava je velmi jednoduchá.
- 1h:20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
1 kg |
1 kg |
|
3 kusy |
3 kusy |
|
200 g |
200 g |
|
250 ml |
250 ml |
|
4 lžičky |
4 lžičky |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
2 špetky |
2 špetky |
| Kaše | |
|
1 kus |
1 kus |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
100 g |
100 g |
|
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso jsem nakrájela na plátky, které jsem osolila, opepřila a velkoryse posypala paprikou.
Cibule jsem nakrájela na kolečka. Sýr jsem nastrouhala nahrubo.
Do varného skla jsem naskládala kotlety nastojato a mezi ně vložila plátky cibule. Čím víc je tam cibule, tím lépe.
-
Vše jsem zalila vývarem, zaklopila a vložila do předehřáté trouby.
Pekla jsem jednu hodinu. Poté jsem odklopila, posypala nastrouhaným sýrem a nechala ještě v troubě, dokud se sýr neroztekl.
-
Květák jsem rozebrala na růžičky a uvařila v osolené vodě. Pak jsem jej scedila, přidala trochu másla a smetany a opepřila. Promixovala jsem tyčovým mixérem. Nakonec jsem ještě kaši dosolila dle chuti.
Makronutrienty
12%
40%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 614 kJ | 3 217 kJ |
| Kalorická hodnota | 147 kcal | 769 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
2,89 g
1,33 g |
15,1 g
6,98 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,289 SVJ | 1,51 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,2 g
4,72 g |
58,8 g
24,7 g |
| Bílkoviny | 9,4 g | 49,2 g |
| Sůl | 0,857 g | 4,49 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














