V dobách minulých bývalo Valašsko poměrně chudý kraj a tomu odpovídala i tradiční kuchyně, ve které se často objevovaly pouze místní základní potraviny. Proto je docela logické, že původní recept na kyselicu byl velmi prostý - voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor. Toť vše. Při nějaké slavnostní příležitosti se do polévky přidávaly další ingredience, jako např. mléko, houby, švestky a v bohatších rodinách i kus špeku nebo klobásy. Dnešní recepty na kyselicu s tou původní tedy již mají málo společného.
I když jsem se snažila co nejvíce přiblížit tradičnímu "bohatšímu" receptu, nemohla jsem si odpustit nějakou tu vlastní invenci. Samozřejmě - vše jsem pojala v low carb úpravě.
- 45m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
400 g |
400 g |
400 g |
400 g |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
jedna hrst 20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
V misce jsem zalila sušené houby vařící vodou.
Kedlubnu jsem oloupala, nakrájela na malé kostičky, vložila do hrnce s vodou, přidala vodu, sůl a kmín. Dala jsem vařit.
-
Na pánvičce jsem nasucho osmahla nadrobno nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájenou klobásku. Nepřidávala jsem žádný tuk.
Na jiné menší pánvičce jsem si udělala zásmažku z másla a lahůdkového droždí.
-
Když byla kedlubna tak z půlky uvařená, přidala jsem zelí, osmahlou uzeninu, houby i s vodou a zásmažku. Důkladně jsem promíchala a nechala provařit. Pak jsem přidala smetanu a ještě nechala probublávat. Když bylo vše hotové a byla jsem spokojena s výslednou chutí (můžete případně ještě dosolit či jinak dochutit), vmíchala jsem rozšlehaná vejce.
Makronutrienty
24%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 480 kJ | 1 272 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 304 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,59 g
3,73 g |
12,2 g
9,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,459 SVJ | 1,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,24 g
4,49 g |
21,8 g
11,9 g |
Bílkoviny | 5,93 g | 15,7 g |
Sůl | 0,918 g | 2,43 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů