Valašská kyselica - LC

Laduš

Valašská kyselica - LC

V dobách minulých bývalo Valašsko poměrně chudý kraj a tomu odpovídala i tradiční kuchyně, ve které se často objevovaly pouze místní základní potraviny. Proto je docela logické, že původní recept na kyselicu byl velmi prostý - voda z naloženého zelí a do ní se dalo pár uvařených brambor. Toť vše. Při nějaké slavnostní příležitosti se do polévky přidávaly další ingredience, jako např. mléko, houby, švestky a v bohatších rodinách i kus špeku nebo klobásy. Dnešní recepty na kyselicu s tou původní tedy již mají málo společného.

I když jsem se snažila co nejvíce přiblížit tradičnímu "bohatšímu" receptu, nemohla jsem si odpustit nějakou tu vlastní invenci. Samozřejmě - vše jsem pojala v low carb úpravě.

Postup přípravy

  1. V misce jsem zalila sušené houby vařící vodou.

    Kedlubnu jsem oloupala, nakrájela na malé kostičky, vložila do hrnce s vodou, přidala vodu, sůl a kmín. Dala jsem vařit.

  2. Na pánvičce jsem nasucho osmahla nadrobno nakrájenou slaninu a na tenké plátky nakrájenou klobásku. Nepřidávala jsem žádný tuk.

    Na jiné menší pánvičce jsem si udělala zásmažku z másla a lahůdkového droždí.

  3. Když byla kedlubna tak z půlky uvařená, přidala jsem zelí, osmahlou uzeninu, houby i s vodou a zásmažku. Důkladně jsem promíchala a nechala provařit. Pak jsem přidala smetanu a ještě nechala probublávat. Když bylo vše hotové a byla jsem spokojena s výslednou chutí (můžete případně ještě dosolit či jinak dochutit), vmíchala jsem rozšlehaná vejce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte