Skvělé nizkosacharidové jídlo v asijském stylu. Nenechte se odradit množstvím použitých ingrediencí. Stir-fries jsou rychlé a nenáročné na přípravu. Důležité je vše si nachystat předem a samotné vaření je pak již hotovo za několik minut. :)
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
600 g |
600 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 ml |
250 ml |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso odblaníme, nakrájíme na plátky a pak na tenké nudličky. Přidáme prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, sezamový olej, sweet chilli omáčku a zázvor. Vše důkladně promícháme a necháme zaležet v lednici aspoň hodinu, ale klidně i 24 hodin. Před tepelnou úpravou pak ještě necháme chvíli v pokojové teplotě.
-
Ve woku rozehřejeme lžíci oleje a maso orestujeme. Musí to být zprudka a rychle. Maso přidáváme do pánve po částech, aby tolik neklesla teplota a maso nepustilo příliš mnoho šťávy.
-
Orestované maso vyjmeme. Do pánve nalijeme lžíci oleje a osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka. Dále přidáme a orestujeme bambusové výhonky a nakonec přidáme papriky nakrájené na proužky. Pokud je třeba, přilijeme trochu studené vody, ale už žádný olej, aby papriky nebyly blátivé.
-
Potom maso vrátíme zpět do pánve, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme lněnou mouku a promícháme. Už jen krátce povaříme, než se omáčka trochu zredukuje. Jestliže ji chcete mít hustší, přidejte té lněné mouky více.
Jako přílohu mám konjakovou rýži.
Makronutrienty
16%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 577 kJ | 2 010 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 480 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,45 g
1,28 g |
12 g
4,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,345 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,4 g
2,68 g |
36,2 g
9,31 g |
Bílkoviny | 8,32 g | 29 g |
Sůl | 0,857 g | 2,98 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů