Opět bych maso ani nepotřebovala, ale pro ty svoje "masožravce" jsem radši pro jistotu hodila na pekáč kousek vepřového, aby neměli pocit, že je šidím...
- 3h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Kapusta | |
1 kus |
1 kus |
na kostky 400 g |
400 g |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžička |
1 lžička |
Knedlíky | |
500 g |
500 g |
200 g |
200 g |
jemná krupice, dětská krupička 50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso: Cca 1kg vepřového plecka (na větší kostky), sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, zauzená mletá paprika, sušený česnek, 1 středně velká cibule (nadrobno), vývar nebo voda na podlití.
Maso dám do pekáče, osolím a okořením, posypu cibulí a nechám minimálně přes noc odležet. Pak podliju a peču zakryté asi 2 a půl hodinky na 160 stupňů doměkka. Před koncem pečení poklici odkryju, případně doliju tekutinu a dopékám maso do barvy.
-
Slaninu necháme zvolna roztopit na pánvi, pokud je hodně libová, můžeme přidat trochu sádla.
Vrchní listy z kapusty obereme a odstraníme tvrdé košťály, nakrájíme na tenké nudličky. Zbytek hlávky nahrubo nakrouháme jako zelí. Vše vsypeme do velkého kastrolu, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka a dobře mícháme, abychom tu dobrotu hned nepřipálili!, pokličku nepoužíváme (nelibě zavánějící plyny z kapusty tak lépe odejdou).
-
Pak přidáme prolisovaný česnek, orestovanou slaninu, promícháme a popřípadě dle hustoty zaprášíme trochou hladké mouky. V tom případě ještě asi 10 minutek povaříme.
-
Brambory nastrouháme nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
-
Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 20 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Makronutrienty
36%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 718 kJ | 3 986 kJ |
Kalorická hodnota | 172 kcal | 953 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
0,578 g |
61,3 g
3,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 6,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,8 g
3,91 g |
59,7 g
21,7 g |
Bílkoviny | 8,77 g | 48,7 g |
Sůl | 0,851 g | 4,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů