Dortík je jednoduchý, rychlý a svěží. A lesní jahůdky jej náramně provoní.
- 1h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Korpus | |
|---|---|
|
3 kusy |
3 kusy |
|
100 g |
100 g |
|
60 g |
60 g |
|
80 g |
80 g |
|
150 g |
150 g |
|
230 g |
230 g |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
| Krém | |
|
120 g |
120 g |
|
80 g |
80 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
100 g |
100 g |
| Na ozdobu | |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
1 hrst |
1 hrst |
|
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky, cukr, med a máslo vyšlehejte, přidejte zrníčka z vanilkového lusku a tvaroh a dobře zapracujte. Pokud byste použili tvaroh ve vaničce, nechejte jej před tím několik hodin vykapat na sítku s plátýnkem. Vmíchejte mouku smíchanou s prdopeč a nakonec opatrně zapracujte sníh.
-
Dejte do dortové formy (já použila s průměrem 25 cm) vyložené na dně pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 25 minut (zkuste špejlí). Poté vyjměte a nechejte zcela vychladnout. Opatrně korpus obřízněte a formu sejměte.
-
Smetanu vyšlehejte do tuha, přišlehejte ricottu a med dle chuti. V mixéru rozmixujte jahody (pokud nemáte lesní, postačí i domácí) a přimíchejte je ke smetaně. Tímto krémem potřete korpus a dejte vychladit do ledničky.
-
Před podáváním dozdobte ovocem dle chuti - já použila zahradní jahody, několik lesních, trošku borůvek a malin. A protože k jahodám se báječně hodí čokoláda, nasypala jsem na každou trošku čokohoblin.
Makronutrienty
61%
13%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 959 kJ | 1 327 kJ |
| Kalorická hodnota | 229 kcal | 317 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
26,3 g
10,7 g |
36,3 g
14,8 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,63 SVJ | 3,63 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
6,96 g |
15,9 g
9,63 g |
| Bílkoviny | 5,49 g | 7,59 g |
| Sůl | 0,367 g | 0,507 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














