Když jsme přešli na stravu bez obilnin, tedy paleo stravu, tak se vajíčka stala našim každodenním zdrojem pro vaření. Nejčastěji si je připravujeme na snídani nebo večeři, ale k obědu nimi taky nepohrdneme. Vajíčko na obláčku je u nás novinka.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh, do kterého zamícháme všechno koření kromě papriky. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Na plech dáme pečící papír.
-
Pomocí lžíce vytvoříme pět sněhových hromádek. Doprostřed každé hromádky uděláme lžící otvor na pozdější žloutek. Udělejte mezi sněhovými hromádkami dostatek místa, narostou.
-
Dáme péct na 3 – 5 minut. Poté do každé hromádky umístíme jeden žloutek. Snaž se opatrně, aby se ti neprotrhl.
-
Vajíčko lehce posypeme červenou paprikou a dáme na dalších 3 – 5 minut zapéct. Záleží na tom, jak máš vajíčka ráda. Jestli tekutější nebo pevnější. Mezitím si nakrájej jarní cibulku nadrobno.
-
Jarní cibulkou vajíčka na obláčku ozdob a podávej s domácím guacamole nebo pečenými plátky batátů.
Makronutrienty
8%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 553 kJ | 684 kJ |
Kalorická hodnota | 132 kcal | 164 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,66 g
0,741 g |
2,06 g
0,918 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,166 SVJ | 0,206 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,53 g
2,79 g |
10,6 g
3,46 g |
Bílkoviny | 11,4 g | 14,1 g |
Sůl | 0,707 g | 0,875 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů