Tuto pochoutku jsem poprve zkusila upéct na místní soutěž v pečení slaných "buchet". Samotné cupcakes nejsou sice mým originálním receptem, ale náplň, která je u této svačinky obzvláště výrazná a porotu oslovila natolik, že jsem soutěž vyhrála, je pouze můj "výmysl". Tak snad si pochutnáte i vy!
- 2h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Cupcakes | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 ml |
100 ml |
40 g |
40 g |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
300 g |
300 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný 40 g |
40 g |
30 g |
30 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
Náplň | |
30 g |
30 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na ozdobu | |
10 lístků |
10 lístků |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 50 g |
50 g |
5 kusů |
5 kusů |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřejeme na 180 ˚C. Nejprve prosejeme obě mouky společně s práškem do pečiva. Ve větší míse vymícháme do hladkého těsta vejce, prosátou moučnou směs, mléko a rozpuštěnou Heru máslovou.
-
Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo, sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Obě ingredience jemně vmícháme do připraveného těsta společně se strouhaným parmazánem. Nakonec jemně ochutíme pepřem, solí, česnekem a bazalkou.
-
Košíčky na muffiny plníme do ¾ výšky a pečeme přibližně 20–25 minut, nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočívat na plechu a poté přendáme na chladící mřížku a nechám zcela vychladnout.
-
Mezitím si připravíme náplň. Všechny ingredience rozmixujeme na hladkou pastu - rajčata doporučuji pokrájet na menší kousky a začít mixovat samostatně jako první v pořadí. Teprve poté začněte přidávat i další suroviny. Pokud by byla náplň tuhá, můžete použít trošku oleje z rajčat. Musí mí takovou konzistenci, aby se mohla cukrářským sáčkem se špičkou plnit do cupcakes.
-
Jakmile jsou cupcakes vychladlé, odřežeme vrchní kulatou část, nastříkáme náplň, do ní poté zapíchneme špičku balkánského sýra, vedle něj položíme kousek vlašského ořechu a lístek bazalky. Takto nazdobené kousky opět jemně přikryjeme odřízlou "čepičkou".
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů