Brusinky, rybíz i rakytník používáme tradičně ke svíčkové nebo k masu. Vynikající jsou také v kombinaci se sýrem a ořechy.
- 30m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Ovoce | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
600 g |
600 g |
2 kusy |
2 kusy |
50 ml |
50 ml |
Postup přípravy
-
Ovoce umyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme cukr. Promícháme a opatrně přivedeme k varu. Nepodléváme žádnou tekutinou, ovoce pustí dost šťávy. Povaříme cca 2 minuty.
-
Naplníme do sklenic, do každé sklenice navrch položíme kolečko citronu i s kůrou. Zakápneme rumem.
Sklenice uzavřeme, sterilujeme při teplotě 80 - 85ºC po dobu 20–25 minut.
Makronutrienty
90%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 796 kJ | 616 kJ |
Kalorická hodnota | 190 kcal | 147 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38,9 g
34,1 g |
30,1 g
26,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,89 SVJ | 3,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,44 g
0,003 g |
2,66 g
0,002 g |
Bílkoviny | 1,1 g | 0,852 g |
Sůl | 0,008 g | 0,006 g |