Čalamádu su uděláme z toho co zahrádka nabízí a co máme rádi. Je moc dobrá hned po smíchání :).
- 2h
- 5 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
Nálev | |
3 dl |
3 dl |
1 dl |
1 dl |
300 g |
300 g |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Zeleninu si nakrouháme na robotu na nudličky, velké slzičky nebo v ruce na kostičky - jak kdo má rád.
-
Vložíme nejlépe do velkého kbelíku a přidáme všechno koření.
Dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny proležet.
-
Připravíme si vymyté sklenice se šroubovacími víčky - asi 5 kusů.
Do nich napěchujeme zeleninu - ochutnejte jak je dobrá :), zalijeme puštěnou šťávou a zavíčkujeme.
-
Sterilujeme 15 minut na 75°C, ne víc, rozvařila by se. Ještě horké sklenice obracím dnem vzhůru, po vychladnutí ukládám do špajzu :).
Makronutrienty
70%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 365 kJ | 3 214 kJ |
Kalorická hodnota | 87,1 kcal | 768 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,5 g
7,63 g |
110 g
67,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,25 SVJ | 11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,41 g
0,179 g |
38,9 g
1,58 g |
Bílkoviny | 1,06 g | 9,31 g |
Sůl | 2,22 g | 19,6 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů