Brusinky, rybíz i rakytník používáme tradičně ke svíčkové nebo k masu. Vynikající jsou také v kombinaci se sýrem a ořechy.
- 30m
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
| Ovoce | |
|---|---|
|
1 000 g |
1 000 g |
|
600 g |
600 g |
|
2 kusy |
2 kusy |
|
50 ml |
50 ml |
Postup přípravy
-
Ovoce umyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme cukr. Promícháme a opatrně přivedeme k varu. Nepodléváme žádnou tekutinou, ovoce pustí dost šťávy. Povaříme cca 2 minuty.
-
Naplníme do sklenic, do každé sklenice navrch položíme kolečko citronu i s kůrou. Zakápneme rumem.
Sklenice uzavřeme, sterilujeme při teplotě 80 - 85ºC po dobu 20–25 minut.
Makronutrienty
90%
3%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 797 kJ | 1 427 kJ |
| Kalorická hodnota | 191 kcal | 341 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
38,5 g
33,8 g |
69 g
60,5 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,85 SVJ | 6,9 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,4 g
0,003 g |
6,09 g
0,005 g |
| Bílkoviny | 1,09 g | 1,95 g |
| Sůl | 0,011 g | 0,02 g |














